Mommy Works: Werken en zwangerschap

Toen ik zwanger raakte dook ik vrij snel in de wet- en regelgeving omtrent het werken tijdens je zwangerschap. Ik werk zelf in de detailhandel en daarbij sta ik gemiddeld 38 uur  per week. Ik wilde graag weten waar ik recht op had en wat de werkgever mij moet bieden voor een veilige en fijne werkomgeving.

De reden dat ik dook in de wet- en regelgeving omtrent werken en zwangerschap is omdat ik een juridische opleiding heb gedaan en ik heel graag zo lang mogelijk door wilde werken. Soms is het medisch niet verantwoord en kun je hier ook helemaal niks aan doen maar om het toch te proberen is het noodzakelijk dat jij weet waar je recht op hebt en dat je dit ook bespreekbaar kunt maken met je werkgever.

De werkgever is namelijk verplicht zich ook aan de wet- en regelgeving te houden. Dit is soms een moeilijk punt omdat je misschien bang bent om je baan kwijt te raken. Als je een open gesprek aangaat met je werkgever, over de regels, op een rustige manier is dit meestal geen probleem. De werkgever ziet jou natuurlijk ook het liefst zo lang mogelijk doorwerken en niet vroegtijdig in de ziektewet belanden. Dus plan op een gegeven moment, wanneer jij daar aan toe bent, een gesprek met je werkgever.

Okay nu even wat feitjes op een rij. Als je zwanger bent heb je recht op:
– regelmatige werktijden en rusttijden;
– extra pauzes (maximaal 1/8 deel van je werktijd, dit houdt in als je 8 uur op een dag werkt  je recht hebt op 1 uur extra pauze;
– een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
– geen onregelmatig werk, overwerk en nachtdiensten;
–  de mogelijkheid om tijdens werktijd noodzakelijk zwangerschapsonderzoek te ondergaan. Je loon wordt doorbetaald voor de duur van het zwangerschapsonderzoek en de reistijd.

Werkzaamheden zullen onder sommige omstandigheden ook aangepast worden

Het is van belang dat de werkgever ervoor zorgt dat het werk dat jij uitvoert geen schadelijk gevolgen heeft voor jou, je ongeboren kindje en de zwangerschap. Het werk zal hierop aangepast worden, bukken, knielen en hurken zal hierdoor zoveel mogelijk voorkomen moeten worden.

Is tillen tijdens jou werk nodig? Dan mag het gewicht wat jij in een keer tilt niet zwaarder zijn dan 10 kilo. Vanaf de 20ste week van jou zwangerschap mag je 10 keer per dag maximaal 5 kilo per keer tillen en vanaf de 30ste week mag dit maximaal 5 keer zijn. Stress, schadelijk geluid en werken in extreme hitte of kou moet voorkomen worden.

Deze bovenstaande regels zijn tot 3 maanden na je bevalling van toepassing en sommige regels zelfs tot 6 maanden na de bevalling. Luister goed naar jou lichaam en neem niet te veel hooi op je vork. Wil je meer lezen over de regels omtrent het werken tijdens jou zwangerschap? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Hoe heb jij het ervaren om te werken tijdens jou zwangerschap? Was dit lichamelijk gezien mogelijk? Heb jij problemen ervaren met jouw werkgever? Laat jouw verhaal achter in de comments.

Liefs,

Céline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *